It is currently Thu Jun 21, 2018 2:55 pm



Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: wheel speed input
PostPosted: Fri Jan 05, 2018 4:48 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2013 5:29 am
Posts: 37
ECU Model: S80 Pro
hey, I'm looking for some help in regards to the undriven wheel speed input on my s80 ecu

what I'm trying to do is supply my ecu with road speed from the speed sensor on my gearbox.

im doing this for 2 reasons, the first being so the ecu can send this speed to my dash pro 2 via canbus

secondly i need to make a speed output from the ecu so i can wire that input to my 4wd controller

ive wired the speed sensor on the gearbox to the undriven wheel speed input on the ecu but i cant see any where in the dta software regarding this input as im guessing ill need to set it up to give a correct speed reading?

anyhelp would be appreciated thanks


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: wheel speed input
PostPosted: Fri Jan 05, 2018 5:32 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Posts: 2852
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU
Is the sensor the correct type ? ie hall, usually 3 wire ?

On diagnostic display on the bottom right of the screen you have a raw input count of pulses for each wheel speed.

Use this to see if you are actually receiving any sort of signal at the ecu. If so, then yes number of teeth etc just need configured so you get a correct speed reading.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: wheel speed input
PostPosted: Sat Jan 06, 2018 3:32 am 
Offline

Joined: Thu Jul 28, 2011 4:10 am
Posts: 813
ECU Model: S100 Pro
As Stevie says In the diagnostic display there is a wheel pulse counter, this will help you see if the pulses are being received.
I'm fairly sure that the launch needs to be activated in the software to make the speed work, you don't need to use a switch to turn it on, just has to be enabled in the software.
You will have to fudge the settings for pulses per rev and wheel circumference as you have a final drive in the system.
The launch won't be able to work fully on a 4wd but you could use it as a simple rpm limit on the start line.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: wheel speed input
PostPosted: Sat Jan 06, 2018 1:06 pm 
Offline

Joined: Sat Jan 19, 2013 5:29 am
Posts: 37
ECU Model: S80 Pro
thanks for the replies gents.

I will check if I'm getting a pulse counter next time its moving.

where in the software can I change the settings for this?

and whilst I'm asking questions could you possibly explain how I figure out how I set it up to read correctly?
thanks for your time


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: wheel speed input
PostPosted: Sat Jan 06, 2018 1:15 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Posts: 2852
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU
http://www.dtafast.co.uk/download_files ... Manual.pdf


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC - 5 hours