It is currently Sat Oct 20, 2018 10:55 pm



Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: cop S80
PostPosted: Sat Sep 08, 2018 10:51 am 
Offline

Joined: Sat Sep 10, 2011 8:20 am
Posts: 83
Using Coil per plug with S80 on 4 Cyl , no cam sensors fitted at the moment,want to start no sequential waste spark first, switch off coil per plug to No and unequal firing to No too. Having only Cyl 1 & 3 firing on cranking, switched Twin spark but nothing changed still two cylinders firing, switched to 8 cylinder and all coils fire but eventually won't start checked wiring twice Cyl 1 -pin 10, Cyl 2 - pin 26 Cyl 3 -pin 18 Cyl 4 pin 1
I also tried an S60 and the same result

I'm missing something or have something wrong, made it several times before but never saw something like this


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Sat Sep 08, 2018 2:25 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Posts: 2901
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU
What coils ?

I used some regular small Bosch coils for a few years with mine, before I changed to LS style coils.

Bosch were inductive, 2 wire, crank sensor only 36-1 and twin spark mode.

LS were internal amps, same again initially crank sensor only in twin spark mode than finally I did go full sequential with a cam sensor.

Although an unreliable cam sensor did cause me problems with full sequential.

is the problem when trying to run the engine, or do the coils fail to fire when doing a spark test ?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Sat Sep 08, 2018 2:36 pm 
Offline

Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Posts: 2901
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU
Maybe a firmware issue ? are both on same firmware ?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Sat Sep 08, 2018 2:56 pm 
Offline

Joined: Sat Sep 10, 2011 8:20 am
Posts: 83
Pencil Coils Denso via M&W cdi system , alteady used in other cars succesfully .


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Sat Sep 08, 2018 3:00 pm 
Offline

Joined: Sat Sep 10, 2011 8:20 am
Posts: 83
I will try another S80 tomorrow , which had already done wasted with cop and swiched sequential after


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Sun Sep 09, 2018 10:20 am 
Offline

Joined: Fri Feb 28, 2014 1:03 pm
Posts: 1119
ECU Model: S40 Pro
Distributor: DTA
Firmware Version: 79
Have you pulled the plugs out and checked it's the coils that aren't working, and not the injectors?
Put the coils on the cylinder head with spark plugs in and crank.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Sun Sep 09, 2018 11:38 pm 
Offline

Joined: Sat Sep 10, 2011 8:20 am
Posts: 83
All four coils work on test only OP 10/18 works at cranking.
Wired a wasted coil temporary on OP 10/18 and started without cdi,wired to OP 1/26 ticked twin spark and nothing
no signal.
Wired and sorted cam sensor,put all Cdi and coils back again, switch sequential and everything normal on sequential all OP work
Eventually twin spark mode is not working.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Mon Sep 10, 2018 2:55 am 
Offline

Joined: Fri Feb 28, 2014 1:03 pm
Posts: 1119
ECU Model: S40 Pro
Distributor: DTA
Firmware Version: 79
The output test simply test all the available outputs (so 8 for an S80). It doesn't look at the map.

Something's not adding up.

Outputs 10 and 18 will fire whether twin spark is ticked or not on an S80 set to 4 cylinders. If you have a wasted spark coil pack on 10/18, and you're not getting any output when cranking, then something else is wrong.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Mon Sep 10, 2018 4:27 am 
Offline

Joined: Tue Aug 02, 2011 12:08 pm
Posts: 2901
Location: Norn Iron
ECU Model: No ECU
It would be worth testing the ecu outputs....and also after the M&W output. To see whether the problem is the M&W or the ecu.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: cop S80
PostPosted: Mon Sep 10, 2018 4:37 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Jul 27, 2011 5:30 am
Posts: 571
Location: New Zealand
ECU Model: S80 Pro
Shouldn't 1 coil per plug still be on...? Worth trying, as that is what it is set up like even though waste-firing.

edit: oh I see Alex has already commented, don't mind me.... :roll:

_________________
| '94 GSR Lancer | '96 Toyota Carib 20V | '83 Toyota Starlet | www.ignitionautosport.co.nz and also on Google+ |


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Theme designed by stylerbb.net © 2008
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
All times are UTC - 5 hours